Annia napisał:
Hej mam do Was pytanie, od stycznia 2013 przeprowadzamy się z chłopakiem do Norwegi do Kongsvinger. Pierwszy raz przyjeżdżamy samochodem, napiszcie proszę co koniecznie musimy zabrać ze sobą z Polski, bo np. w Norwegii jest drogie albo niedostępne a potrzebne do życia
a co można sobie podarować i kupić na miejscu? Chodzi mi o wszystko od jedzenia poprzez kosmetyki, chemię do ubrań.
Z góry dzięki za pomoc 
przede wszystkim to opony zimowe!!!! kolka wywazone na prostych felgach!!!
piszac zimowki mam na mysli opony zimowe a nie uzywki z allegro z w miare dobrym bieznikiem na 4+ albo jakies inne nowe i ekonomiczne koreansko chinskie wynalazki zimowopodobne.... Kongsvinger hmmm niby nie tak daleko od Oslo ale jednak wies: wiec i lancuchy!!!! auto ze swiezym olejem filtrami plynami i po przegladzie!!!! (pozniej tak wychodzi w praniu zazwyczaj ze auto zostaje tu na rok dwa trzy a wizyta u mechanika w NO droga na poczatku bedzie, bo zapewne bedziecie przeliczac koornki na zlotowki jeszcze)...
telefon(y) bez simlocka - podejrzewam ze za 1 wyplate od razu nie kupicie sobie nowego srajfona czy inny dotykowy badziew...
paszport!! no i dowod... a dodatkowo: Ty jako kobieta w razie czego mozesz sobie zrobic foto w ladnej fryzurze (foto paszportowe)... niektore placowki robia fotki na miejscu, inne prosza o dostraczenie zdjecia.. i etraz biegaj szukaj fotografa, a Ty akurat nie uczesana w bluzce ktorej nie lubisz... wiem ze Wy kobiety zwracacie uwage na takie bzdety...
karte EKUZ czy jak ta cholera sie nazywa...
polecam Ci zabrac ze soba chociaz zapasowa jedna butelke ulubionego szamponu i tym podobnych. tutaj nie ma takiego wyboru jak w PL... dwie firmy na krzyz i tyle.... no, chyba ze do Szwecji pojedziecie na zakupy (duzo taniej i wiekszy wybor)
hmmm ser bialy, kielbase, tymbark jablkomieta oraz cole cherry.. jest w puszkach ta amerykanska ale jednak jakas inna od tej naszej
towary nazwijmy to akcyzowe:
fajki, woda (albo whiskey), piwo oraz wino....
a co wolno przewozic a czego nie:
www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?i...4&epslanguage=en
no i takie szczegoly jak kase na wplate za depozyt, jakies inne poczatkowe wydatki... hmmmm no i norweski w glowie, bo taki jezyk urzedowy tutaj obowiazuje.. to chyba tyle ode mnie